Romana
English

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
DIAGNOSTICAREA SI LOCALIZAREA
defectelor la utilaje dinamice

Repararea utilajelor dupa avarierea acestora este costisitoare si dureaza mult
timp. Repararea utilajelor pe baza numarului de ore de functionare este costisitoare
si este posibil sa aruncati la fier vechi piese de schimb care ar mai fi putut functiona.

Simpla masuratoare de vibratii ne va indica daca nivelul de vibratii este in limite normale, inca admisibile sau inadmisibile, dar nu ne va furniza informatii privind care este defectul si unde este localizat acesta. Problema este cu atat mai complicata in cazul utilajelor complexe unde, evaluand vibratiile pe un lagar, nu vom sti daca acestea vin de la rulment, de la cuplaj, din angrenare etc.

Avantajele implementarii unui sistem de mentenanta bazat pe masuratori periodice si analize a semnalului de vibratie:
- economii de materiale si piese de schimb;
- scurtarea timpului de stationarea in reparatie;
- cresterea disponibilitatii utilajului pentru productie.
De asemenea, o analiza a avantajelor unui sistem de mentenanta preventiv-predictiva le puteti regasi in articolul "Intretinerea preventiva si predicitva - Un lux sau o necesitate?", din cadrul sectiunii "Articole teoretice".

Pentru o interpretare corecta este nevoie de analiza in frecventa a vibratiilor.
Practic, se efectueaza masuratori pe toate lagarele utilajului, pe cele 3 directii relevante:
· orizontal,
· vertical,
· axial.
Instrumentul achizitioneaza un esantion de semnal de vibratie, il descompune, prin Fast Fourrier Transformation (FFT), in elementele sale componente si-l reprezinta sub forma unui spectru de coordonate frecventa-amplitudine, in care sunt evidentiate toate sursele de vibratii ce se manifesta pe punctul de masurare respectiv.

Din punctul de vedere al defectelor ce pot fi depistate putem enumera:
• dezechilibru dinamic;
• aliniere defectuasa (paralela sau unghiulara, probleme de angrenare prin cardan;
• probleme electro-mecanice;
• angrenare defectuasa (simptome specifice reductoare/multiplicatoare);
• jocuri si slabiri;
• defecte specifice lagarelor (cu rulmenti sau de alunecare);
• rezonante specifice utilajelor sau ansamblurilor conexe si multe altele.
Echipamentele si software-ul pe care le furnizam au o baza de date bogata in simptome, putand astfel diagnostica automat cauzele cele mai probabile de vibratie a utilajului dinamic.

Aceste masuratori pot fi efectuate de catre Vibrotest, in baza unui contract de asistenta tehnica sau a unei comenzi punctuale, dar si de catre personalul propriu al beneficiarului cu unul dintre echipamentele pe care le regasiti in sectiunea "Instrumente portabile".
De asemenea, pentru ca o echipa din partea beneficiarului sa fie eficienta in activitatea pe care o desfasoara, Vibrotest ofera atat asistenta tehnica si consultanta, cat si "Cursuri de instruire".

Atunci cand masuratorile sunt efectuate de catre echipa noastra de specialisti, la sfarsitul unei runde de masuratori, se elibereaza un raport de masuratori, ce include evaluarea nivelului de vibratie conform standardelor in vigoare, diagnosticarea si localizarea posibilelor cauze de vibratii si recomandarile noastre privind actiunile ce ar trebui intreprinse, atunci cand este cazul.
Un model de raport va putem furniza la cerere.

In anumite situatii, specificul utilajului dinamic vizat impune monitorizarea continua a amplitudinii semnalului de vibratie, cu unul dintre urmatoarele scopuri:

1. Evaluarea trendului de evolutie a valorilor, in vederea programarii interventiei pentru reparatii. In acest caz, recomandam monitorizarea permanenta prin sistemul Intellinova.

2. Evaluarea valorii instantanee a amplitudinii semnalului de vibratie si declansarea unei actiuni (semnal de avertizare, oprire alimentare electrica a utilajului etc.) in cazul depasirii unei valori limita impuse. Aceasta monitorizare are ca finalitate protectia masinii si evitarea de accidente tehnice.
In acest caz, recomandam monitorizarea permanenta prin sisteme de protectie sau prin sistemul Intellinova.

Pasul urmator
Monitorizare permanenta a utilajelor dinamice
Cursuri de instruire

 
Vibrotest S.R.L. © 2010 • Termeni si conditii
 
 
Reprezentanta tehnica si comerciala a
FIXTURLASER
 
 
Va tinem la curent cu noutatile!
 
Cautare
 
Parteneri
SPM Instrument are peste 40 de ani de experienta in domeniul productiei de echipamente de masura si control pentru diagnosticarea utilajelor dinamice.

Fondata in anul 1997, are ca obiect de activitate comertul cu o gama diversificata de rulmenti, scule de montare-demontare rulmenti, accesorii, lubrefianti, curele si simeringuri.

Fondata in anul 1984, este unul dintre liderii mondiali in producerea de instrumente de verificare si efectuare de alinieri de axe si masuratori geometrice, utilizand tehnologie laser.