Romana
English

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ESTIMAREA DURATEI DE FUNCTIONARE,
in conditii de siguranta, a utilajelor dinamice

Autor: Nicolae TOMITA

Consideratii teoretice

In mod deosebit pentru intreprinderile care functioneaza in flux continuu este vital ca utilajele dinamice sa functioneze cu riscuri minime de oprire accidentala. La ora actuala sistemul de mentenanta preventiva si predictiva vine in sprijinul managementului intreprinderii deoarece se dovedeste extrem de eficient, prin informatiile pe care le ofera in luarea deciziilor:

• evalueaza starea tehnica de functionare la un moment dat prin compararea valorilor parametrilor vitali (vibratii, uzura rulmenti, vascozitatea lubrifiantilor, frecvente proprii de rezonanta, etc.) cu valorile recomandate de producatorul utilajului sau de standardele interne si internationale;
• permite identificarea si localizarea defectiunilor, oferind astfel posibilitatea intervenirii doar acolo unde este necesar, reducand la minim durata de oprire a instalatiei;
• prin analize specifice permite evitarea rezonantelor structurale;
• prin analiza evolutiei parametrilor masurati, poate estima momentul optim de oprire a utilajului, evitand riscul opririi accidentale, dar valorificand la maxim potentialul de productie a utilajului.

Oprirea accidentala a utilajelor produce pertubatii grave in fluxul de productie, cu costuri semnificative. De aceea, estimarea duratei de functionare in conditii de siguranta a utilajelor dinamice poate fi un instrument puternic in planificarea eficienta a reparatiilor.

Astfel, urmarind evolutia in timp a vibratiilor si uzurii rulmentilor, poate fi sesizat momentul in care unul din acestia incepe sa creasca constant (fig. 1). La momentul Taf , prin analiza in frecventa a semnalului, se poate localiza si identifica defectul, apoi, cu ajutorul unui program special perfectionat de VIBROTEST Iasi ce tine cont de caracteristicile specifice utilajului, se poate estima momentul optim de oprire pentru reparatii. Avantajele sunt evidente:

• pot fi procurate din timp piesele de schimb necesare si poate fi pregatita echipa de interventie pentru reparatii;
• pot fi planificate pentru aceiasi perioada interventii si in celelalte secioare: electro, a.m.c si tehnologice;
• fluxul de productie poate functiona in continuare, daca sunt pregatite din timp spatii de depozitare in amonte fata de utilajul oprit, in care sa se depoziteze produsul realizat si, in mod similar, spatii in aval fata de utilaj, in care sa fie deja stocat produs pentru instalatiile ce functioneaza dupa utilajul oprit.

Pentru exemplificare, va prezentam mai jos cazul unui turbogenerator de 6 Mwatt care tocmai iesise dintr-o ampla revizie generala.

Analiza starii tehnice la turbogenerator

In conformitate cu recomandarile fabricantului utilajului, amplitudinea vibratiilor masurate pe lagarele turbogeneratorului este interpretata astfel:

• “bine” pana la 1,8 [mm/s] RMS;
• “satisfacator” intre 1,8 si 4,6 [mm/s] RMS;
• “admis cu supraveghere” intre 4,6 si 11 [mm/s] RMS;
• “inadmisibil” peste 11 [mm/s] RMS

O conditie importanta este aceea ca, dupa proba de 72 de ore de la punerea in functiune dupa o reparatie, amplitudinea vibratiilor sa nu depaseasca pe nici un lagar valoarea maxima corespunzatoare calificativului “satisfacator”, adica 4,6 [mm/s] RMS.
Trebuie precizat inca de la inceput ca turbogeneratorul a pornit cu vibratii mari, de 5 – 6,1 [mm/s] RMS pe lagarele generatorului chiar dupa reparatie si, dupa scurt timp, au crescut si vibratiile de pe lagarul blocului de reglaj.

In fig. 2 si 3 sunt prezentate evolutiile amplitudinii vibratiilor pe lagarul D (de pe generator) si respectiv lagarul A (de pe blocul de reglaj), masurate pe trei directii ortogonale: orizontal, vertical si axial.

fig. 2 fig. 3

Analiza spectrului de vibratii orizontale de pe cele doua lagare conduce la concluzia ca principala cauza a vibratiilor o reprezinta dezechilibrul dinamic al rotorilor generatorului, fig. 4,  si turbinei, fig. 5.

fig. 4 fig. 5

Un fapt ingrijorator este acela ca sursa vibratiilor este atat de puternica incat, conform estimarilor noastre efectuate in martie 2005, turbogeneratorul trebuia oprit curand pentru verificari si reparatii.

Astfel, daca turbogeneratorul va avea acelasi ritm de stationare – functionare, analiza evolutiei vibratiilor pe lagarul A al blocului de reglaj, fig. 6, arata ca valoarea de 7,1 [mm/s] va fi atinsa aproximativ in luna Decembrie 2005, iar pe lagarul D al generatorului, fig. 7, aceeasi valoare va fi atinsa in Iulie 2005.

fig. 6 fig. 7

Precizam ca o vibratie cu amplitudinea de 7,1 [mm/s] RMS nu este in mod obligatoriu periculoasa pentru utilaj, dar incepand cu acest moment era imperios necesar ca o alta turbina sa fie in stare functionala, pentru a putea asigura continuitatea fluxului de productie si pentru a nu periclita integritatea turbogeneratorului. Pentru exemplificare, va putem spune ca in 1982 supravegheam un turbogenerator de 12 Mwatt; cand amplitudinea vibratiilor a atins 9,5 [mm/s] RMS l-am oprit si, dupa un control amanuntit, am gasit axul generatorului fisurat.

Am urmarit atent functionarea turbogeneratorului, reluand estimarea luand in calcul doar perioadele de functionare. Valoarea de 7,1 [mm/s] RMS] a fost atinsa cu o eroare in plus de circa 150 ore fata de estimarea din martie.
Turbogeneratorul a mai functionat pana in luna octombrie 2005 cand a fost oprit datorita aparitiei de fisuri in mozaicul planseului utilajului, in zona blocului de reglaj si a generatorului.

 
Vibrotest S.R.L. © 2010 • Termeni si conditii
 
 
Reprezentanta tehnica si comerciala a
FIXTURLASER
 
 
Va tinem la curent cu noutatile!
 
Cautare
 
Parteneri
SPM Instrument are peste 40 de ani de experienta in domeniul productiei de echipamente de masura si control pentru diagnosticarea utilajelor dinamice.

Fondata in anul 1997, are ca obiect de activitate comertul cu o gama diversificata de rulmenti, scule de montare-demontare rulmenti, accesorii, lubrefianti, curele si simeringuri.

Fondata in anul 1984, este unul dintre liderii mondiali in producerea de instrumente de verificare si efectuare de alinieri de axe si masuratori geometrice, utilizand tehnologie laser.